Speelquote van de week #03

Gepubliceerd op 20 oktober 2019 om 16:53

Het is herfst en wat opvalt aan dit prachtige seizoen is dat kinderen een dikke (regen)jas aan willen en heerlijk  naar buiten gaan. Ze verwonderen zich over de natuur: de gekleurde bladeren die dwarrelen van de bomen, paddenstoelen die uit de grond poppen en ze zijn druk op zoek naar kastanjes en eikels waar ze prachtige dingen van knutselen. Kinderen stampen in de plassen, schaatsen door de bladeren en dansen in de wind.

In tegensteling tot deze kinderen zijn er zo'n 1 miljoen Nederlanders bij wie een winterdip op de loer ligt. Zij zien op tegen de vallende bladeren, korte dagen en voelen zich moe en lusteloos. Biologisch gezien reageert ons lichaam tijdens de overgang naar de herfst op twee dingen: minder daglicht en een ontregeling van de biologische klok. Deze ontregeling heeft invloed op de aanmaak van serotine wat beter bekend staat als het geluskhormoon. Serotine is één van de neurotransmitters die grotendeels onze stemming, slaap en hongergevoel reguleert.  Het tegenovergestelde van serotine is melatonine, oftewel het slaaphormoon. Door de ontregeling in ons lijf tijdens de overgang naar de herfst, is de concentratie serotine erg laag en de concentratie melatonine erg hoog. Deze verandering heeft dus invloed op onze stemming, eetlust, concentratie- en prestatievermogen.

Wat kun jij zelf ondernemen tegen 'de herfstblues'?

  • Ga elke dag naar buiten, wandel een uur in het volle daglicht.
  • Waarborg je dag- en nachtritme en voorkom het slapen overdag.
  • Blijf gezond eten en drinken: nuttig voldoende groente, fruit en water.
  • En tot slot: omring jezelf met dingen waar je vrolijk van wordt. Haal een prachtig herfstboeket in huis, kook een heerlijke maaltijd, koop een leuke nieuwe outfit voor jezelf of speel een gezelschapsspel met vrienden. 

Anouk Echteld, dramatherapeute

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.