Speelquote van de week #10

Gepubliceerd op 9 december 2019 om 20:22

Geconcentreerd en ontspannen tegelijk, vol overgave en enthousiasme, even helemaal opgaan in dat wat je aan het doen bent. Voldoende spelen in ons volwassen leven zorgt voor meer souplesse in ons brein en voorkomt 'terminale serieusheid'!

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het feit dat spelen essentieel is voor groei en vorming van ons brein. Zo bevordert spelen zenuwgroei in twee hersengebieden, namelijk: daar waar we emoties verwerken (amygdala) en een belangrijk gebied voor het nemen van beslissingen (dorsolaterale cortex).

Naarmate we een lange tijd serieus hebben moeten zijn wordt de drang naar spelen groter. Denk aan kinderen die na een lange autorit de tuin in rennen en lekker gaan spelen of een volwassene die de lange werkweek afsluit met een ontspannende 'vrijmibo'. Plan ruimte in om een 'speeltekort' en daarmee 'terminale serieusheid' te voorkomen. Oftewel: een staat waarin je je optimisme verliest, somber kunt raken en vastroest in dagelijkse patronen.

Voldoende spelen leidt tot mentale souplesse en een breder gedragsvocabulaire, zo blijven we open staan voor veranderingen. Het zorgt voor een bepaalde mate van flexibiliteit in ons brein en stelt ons in staat mee te bewegen in een steeds veranderende wereld.

Anouk Echteld, dramatherapeut

Vul jouw 'speeltekort' aan en schrijf je in voor één van de workshops

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.