Speelquote van de week #11

Gepubliceerd op 16 december 2019 om 20:28

Spelen is een mindset, een gemoedstoestand, een gevoel dat een bepaalde activiteit oproept. Ga je in de activiteit op? Heb je zin om het nog een keer te doen? Vergeet je de tijd? Dan is de kans groot dat je aan het spelen bent. Een gezinsleven, een drukke baan en een to-do-lijst weerhouden ons vaak van deze ervaring, we hebben er geen tijd meer voor. Hoe kun je als volwassene deze speelse mindset, gemoedstoestand en gevoel weer meer integreren in je leven?

Begin met een onderzoek naar je eigen speelgeschiedenis want de sleutel tot speelsheid ligt in het verleden. Als jij terug kunt halen waar je als kind helemaal in op kon gaan, kun je proberen dit weer terug te brengen in je volwassen leven. Amerikaanse psychiater en speelexpert Stuart Brown heeft hier een oefening voor. Neem de tijd en beantwoord de vragen vanuit rust en openheid:

1. Denk eens terug aan je kindertijd. Welke activiteiten gaven je enorm veel plezier? Waar ging je helemaal in op? Deed je deze dingen graag alleen of met anderen? Speelde je vooral fysiek of juist in gedachten?

2. Krijg je beelden van jezelf terug? Probeer ze nog sterker voor je te zien en laat hier associaties bijkomen. Probeer te voelen wat je voelde tijdens het spelen. Sceptische of veroordelende gedachten die mogelijk op kunnen komen laat je voorbij gaan, hier ga je niet op in.

3. Heb je voor ogen in welke dingen je plezier had? Kun je teruggaan naar de emoties die je daarbij voelde? Vraag jezelf dan af: zijn soortgelijke activiteiten nu nog deel van mijn leven? Hoe kan ik die speelsheid van toen weer terugbrengen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.