Vandaag trap ik af met de eerste zomertip van flip!
Een moeder in de praktijk stelde mij een vraag. Ze gaf aan dat ze straks met het gezin samen op vakantie gaan en een behoorlijke reis met de auto afleggen. Ze is gauw geneigd om voor de kinderen een tablet of telefoon mee te nemen omdat ze hier het beste zoet mee zijn maar ze vroeg mij naar alternatieven. In deze eerste zomertip deel ik 3 tips rondom verhalen. Deze drie tips kun je in de auto ondernemen maar natuurlijk ook gewoon thuis of op je vakantieplek.
Waarom verhalen? Verhalen die een kind maakt, bezighoudt óf uitkiest hebben een soort magische werking, het helpt het kind letterlijk op verhaal komen (uitrusten, op kracht komen, herademen). Op het moment dat kinderen actief worden in het (samen) maken of lezen van verhalen kunnen zij gedachten en gevoelens ordenen en uiten, zijn ze actief met zichzelf verplaatsen in hoofd-/bijpersonen, gaat hun fantasie 'aan' én hebben zij de regie!
1. Voorlezen: dit kun je natuurlijk gewoon als bijrijder doen wanneer je zelf boekjes meeneemt. Werkt dit voor jou of de kinderen niet goed. Denk dan eens aan luisterverhalen/boeken. Deze kun je bijvoorbeeld luisteren via Kidstube of Kinderpodcasts. Stel van te voren (eventueel samen) een playlist samen. Het fijne is dat je hier met zijn allen naar kunt luisteren maar juist ook alleen. Met oortjes in kun je je even terugtrekken in je eigen bubbel.
2. Verhalenmaker: iets om samen te doen in de auto is de verhalenmaker. Misschien ben je bekend met Storycubes of andere verhaaldobbelstenen. Maar ook zonder attributen kun je dit samen in de auto doen. Denk maar eens aan om de beurt een zin bedenken wat gezamenlijk een verhaal vormt. Of als je daar de uitdaging in mist, kun je ook om de beurt een woord uitspreken en zo een verhaal maken.
3. Stripverhaal: tekenmateriaal (het liefst potlood) is vaak makkelijk mee te nemen in een etui en een tekenblok. Ook kun je er hier voor kiezen om het gezamenlijk of individueel te doen. Je kunt fijn een stripverhaal voor jezelf tekenen. Een structuur die je hierbij kunt gebruiken is: beschrijving van de hoofdpersoon - beschrijving van de plek waar de hoofdpersoon is - de hoofdpersoon heeft een probleem - de hoofdpersoon probeert het probleem op te lossen en dit lukt niet - de hoofdpersoon krijgt hulp/gaat hulp vragen en het probleem wordt opgelost - hoe vergaat het de hoofdpersoon verder. Wil je deze verhaalvorm samen doen? Teken dan bijvoorbeeld om de beurt een hokje van het stripverhaal.
Heb jij een van deze verhaalvormen ondernomen en wil jij het resultaat of jouw ervaring delen? Tag despeelkunst dan even. Heb je nog meer tips over verhalen? Deel ze dan hieronder in de comments.
Heel veel verhaal-plezier!
Reactie plaatsen
Reacties
Ik maakte altijd een pakketje voor mij kinderen met een puzzelboekje, leesboekje, spelletjes die ze pas kregen als we in de auto zaten en op reis gingen. Succes verzekerd.