Speelquote van de week #05

Gepubliceerd op 3 november 2019 om 19:28

Kinderen en spelen, een onlosmakelijke combinatie. De reden hiervan is de intrinsieke motivatie die het kind in zich heeft om zichzelf en de wereld te ontdekken. Door spel ontwikkelt het kind zich in verschillende gebieden die het kind nodig heeft in zijn weg naar volwassenheid. 

Spel leidt niet tot een bepaald resultaat of doel en heeft daarom ook geen grote consequenties mocht het anders lopen. Spelenderwijs mag een kind alles veilig uitproberen. Als iets niet lukt, dan geeft dat niet want 'het is maar een spelletje'. Spel maakt dat het kind even kan en mag ontspannen. Door zijn eigen spelwereld binnen te stappen en de 'echte' wereld, waarin hij moet voldoen aan allerlei eisen, weer even opzij te schuiven kan hij spelenderwijs bijtanken. 

Als opvoeders, pedagogen en leerkrachten hebben wij een belangrijke taak in de ontwikkeling van kinderen. Hoe kun jij als opvoeder, pedagoog en/of leerkracht kinderen nog meer laten profiteren van de positieve invloeden van spel? Lees de tips hieronder.

  1. Zorg voor geschikt materiaal om mee te spelen, materiaal dat aansluit bij het ontwikkelingsniveau van het kind. Het speelgoed moet voldoende uitdaging bieden.
  2. Geef kinderen de ruimte om te spelen. Laat kinderen speelgoed op hun eigen (alternatieve) manier gebruiken. Kinderen creëren hun eigen wereld om verschillende redenen. Als ze een stuk speelgoed gebruiken voor iets waarvoor het niet bedoeld is, corrigeer het kind dan niet direct.
  3. Bied gevarieerd speelgoed aan. Probeer in de speelhoek speelgoed aan te bieden voor verschillende ontwikkelingsgebieden.
  4. Naast individueel speelgoed is speelgoed waarmee het kind samen moet spelen ook belangrijk. Kinderen leren daarmee vaardigheden die in andere situaties ook van belang zijn.

Anouk Echteld, dramatherapeute

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.